Fénytechnika

Fénytechnika

A fényképezésnél a legritkább esetben maga a fényképezett tárgy elsődleges fényforrás, saját fénnyel világít. Minden egyéb esetben kell egy vagy több, a képen látható vagy nem látható fényforrás, melynek fénye a tárgyról visszaverődve (vagy nagyon ritkán a tárgyon áthaladva) a tárgyat másodlagos fényforrássá, és ezáltal fényképezhetővé teszi. A világítás célja a technikailag elégséges mennyiségű fény biztosítása mellett a művészetileg lényeges, minőségileg megfelelő fény, amely a jelenet, vagy akár általános sémák használatán át az egész film hangulatát megteremtheti, fokozhatja vagy módosíthatja. A fényforrások kétféle alapszempont szerint csoportosíthatóak: természetesség illetve praktikusság. (Egyiknél sincs egyértelmű határvonal.)

Praktikusnak akkor nevezünk egy fényforrást, ha az adott környezetben az a fényforrás adja/adná a megvilágítást az emberi szem számára. Például egy szobában egy csillár vagy egy olvasólámpa, a kertben a Nap, a tábortűz mellett éjjel a lobogó tűz, stb. A nagyfilmes világításban ezeket a legritkábban sem használják tényleges világításra, ugyanis a fényük a kamerához túl gyenge, és mivel sokszor a képen is megjelennek, nem lehet művi úton szabályozni a fényük jellegét, ezért csak jelzésértékűek, a jelenlétük a képen növeli a közönségnek azt az illúzióját, hogy a fény a praktikus forrásból származik. Valójában a praktikus források csak a motivációt jelentik a világításhoz, vagyis ezekből kiindulva határozza meg a cinematográfus, hogy milyen módon legyen világítva az adott tárgy/motívum/jelenet. A motivált fény nemcsak a praktikus forrást utánozza, de egyszersmind általában esztétikailag a maximumot hozza ki a fényképezendő tárgyból, egyúttal a rendező hangulati, illetve látványvilág-beli elképzelésének is megfelel.


A minden szempontból megfelelő világítás eléréséhez nem csak azt kell szabályozni, hogy mit világítunk meg, hanem azt is, hogy mit nem. Több, különböző jellegű, irányú és fukciójú fényforrás esetén a cinematográfusnak pontosan meg kell szabnia, hogy melyik fényforrás fénye a motívum mely területeit érje (ill. milyen mértékben). Eltérő érzetet adhat például egy egyenletes fénnyel megvilágított, teljesalakos felvétel egy emberről, ill. egy olyan, ahol az arcon legerősebb a fény, és a láb felé fokozatosan csökken. Az egyes lámpák beállítási lehetőségein túl a fény terjedésének szabályozására külön eszközök állnak a cinematográfus rendelkezésére, melyek fő feladata adott irányba haladó fénysugarak elnyelése, továbbterjedésük vagy visszaverődésük megakadályozása.

 

Egy fényforrás színhőmérsékletét az általa okozott színérzet és egy hipotetikus feketetest-sugárzó által létrehozott színérzet alapján határozzák meg. Izzólámpák esetében, lévén, hogy a fény izzásból származik, a színhőmérséklet jól egybe esik az izzószál hőmérsékletével. A nem hőmérsékleti sugárzás elvén működő fényforrások, mint például a fénycsövek esetében közvetlen fizikai jelentése nincsen. Ezért ilyenkor inkább „korrelált színhőmérsékletről” beszélünk. Elterjedt jelölése: CCT (Correlated Color Temperature)

 

 

A filmfelvételekre szükséges fénytechnikát nálunk találhat.

 

3600 Kelvin és 6300 Kelvin a fényeszközparkunk színhőmérséklete, de rendelkezünk LEE és Rosco Filterfóliákal amivel teljesíteni tudjuk a kívánt fényhangulatot. A filterfóliák információkat a .pdf dokumentumokban találhatóak.

 

3600 Kelvin:

- Nesys 660 , 440 és 220

- Desisti 650W Magis és Strand Lighting 300/500W Mizar

- Kobold 650W Fluter

- Dedolight szettek 100W és 150W

- Kobold 1000W Fluter

- Kobold 250W Akumulátoroslámpák 

- CMT 8­Bank, 4­Bank, 2­ Bank és 1­Bank fényrendszerek (Cine Magic Tube)

- PAR Lámpák 500W és 1000W 

 

6300 Kelvin:

- Kobold 200W

- Kobold 200W és 400W Open Face 

- Kobold 400W 

- Kobold 575W Open Face 

- Kobold 200W Akumulátoroslámpák

- Kobold 1200W Open Face

- Arri PAR 1200 W 

- Arri PAR 2500 W 

- Rank Strand 575W

- Rank Strand 2500 Watt

- Rank Strand 6000W

 

A felszerelés szakképzett személyzettel (fénytechnikus/rendezvénytechnikus) bérelhetö!


 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
Több információra van szüksége?
Netán ajánlatot szeretne kérni tőlünk?
Lépjen kapcsolatba velünk...
Ügyfeleink, Megbízóink
 • ORF Burgenland
 • Lammsbraeu
 • Bauer
 • ARD
 • ORF
 • Gyori Balett
 • Baufritz
 • Sattler Uhren
 • Gyori Nemzeti Szinhaz
 • Muse
 • Grand Hotel Lienz
 • ZDF
 • MDR
 • bevideo
Képek rólunk - Munka közben