MIÉRT PONT ONLINE VIDEÓ?

 

 

Íme a legújabb felmérési eredmények: az online videóban a jövő!


Kezdhetnénk rögtön egy megszívlelendő közhellyel: aki lemarad, az kimarad, de nem tesszük, mert a statisztikák is azt mutatják, a gazdasági élet szereplői felismerték az online kommunikáció fontosságát. A következő lépés a videókészítés.
Idén már töménytelen mennyiségben várható (még a legkisebb vállalkozásoktól is) a videós, online üzenet. Aki el akar jutni vásárlóihoz, üzletfeleihez, fontos, hogy ismerje a piac legeredményesebb marketingeszközeit. Manapság már nem érünk el hathatós sikereket a hagyományos kampányokkal, még ha a képzett üzletkötők az ellenkezőjéről is próbálnak minket meggyőzni.

 

 

Az újság a televízió és a rádió is nagyon fontos helyszíne az üzleti tartalmú üzeneteknek, de az online megjelenést sem hagyhatjuk figyelmen kívül, különben szakadékba hajtjuk cégünket.


Na jó, de hol és milyen formában?
Erre Te tudod a legjobb választ adni. Munkád mellett mennyi időd van az internetet böngészni? Melyek azok az oldalak, amiket a leggyakrabban, akár naponta is meglátogatsz? Ha az első kérdésre kevéssel válaszoltál, a második kérdésre adott válaszodban legalább egy közösségi oldalt említettél, az átlaghoz tartozol. Aki gondolkodás nélkül „ikszeli” ki a felugró ablakokat, nem telepít játékalkalmazást, nem oszt meg „szeretem az anyukámat” feliratú posztokat, viszont örül, ha egy hír mellett rövid videós anyagot is talál, ahol a legfontosabb információkat találja.


Nézzük mi a helyzet Amerikában
A comScore Video Matrixának eredményei azt mutatják, hogy az USA 181 millió internet-használója összesen 37 milliárd online rövid filmet nézett meg 2012 áprilisában, és ami ebben a legérdekesebb, hogy közülük 9,5 milliárdhoz kapcsolódott online hirdetés.


És itthon?

 


 Hasonló adatokat nem találtunk, viszont a Playersite kutatásából kiderül, hogy idén az online piaci döntéshozók 85 százaléka tervez online videóban hirdetni. Tehát nem online videót készíteni. A videókban elhelyezett hirdetések száma folyamatosan növekszik. Ez az idei évre vonatkozóan 0,8-1,2 milliárd forintos növekedési potenciált jelent a hazai online piac számára, s hasonló nagyságrendben bővülhetnek a szomszédos piacok is- becsülte Vocskó György, a Playertise projektvezetője.
Tehát mégis élnünk kell a közhellyel: aki lemarad, az kimarad, aki kimarad, az lemarad. A videós megjelenés, szinte kötelező.


Beágyazott szöveg idegen videóban, vagy saját videó?
Is-is. Az online videóknál megjelenő szövegek hamarosan ugyanarra a sorsra jutnak, mint a felugró ablakok (iksz), a kívánt videó megtekintése előtt induló reklámot sokan a leghamarabb, 4-5 másodpercen belül átlépik. Hogyan juttathatom el akkor üzenetemet a célközönségemnek online felületeken?


Légy nagyon kreatív és naprakész!
Ha például mindenki „Harlem shake” videót készít, akkor gyorsan át kell gondolnod: a vevőid vajon vennék a lapot? Mert ha igen, akkor fénysebességgel le kell szervezned egy forgatást az üzletedben, feltölteni videomegosztóra, és figyelni, hogy üzleted neve a címben is szerepeljen. Új ügyfelekre bukkanhatsz, aktuális üzenetet hirdető táblát is felmutathatsz (kedvezmény, akció), stb. De ha mindezt most tennéd meg, már ne csodálkozz a lanyha érdeklődésen. Minden nap akad valami új őrület, ami felülírja az előző heti szenzációt.

 


Forgass „négy másodperces” reklámot!
Hogy ilyen rövid idő alatt hathatós tartalmat tudj előállítani, feltétlenül kérd szakértők segítségét. Ide komoly szaktudás, vagy isteni szikra kell, de nem lehetetlen feladat. Így mire átugranák youtube-os hirdetésedet, az már a végére is ért, az üzenet célba talált!
Adj használható tartalmat!
Nincsenek nézettebb kereskedelmi tartalmú videók a termékismertetőknél, teszteknél. Mintha ott lennének nálad. Itt csak arra kell figyelni, hogy a keresőkben megelőzd a versenytársakat és adj lehetőséget a közvetlen vásárlásra, kapcsolatfelvételre.


Lépj ki a keretekből!
Forgass olyan reklámot, amit a kivitelezése, története, ötletessége miatt kedvelnek meg. Vicces, megható, megdöbbentő, technikás, kreatív, vagy épp undorító. A célközönséged ingerküszöbét, érdeklődését kell ismerned és azt kiszolgálnod. A lényeg, hogy felejtsd el a klasszikus kliséket. Ezek miatt utálták meg az emberek a reklámokat.
Nézd meg például a Red Hot Chilli Peppers klipjét:

 

(http://mashable.com/2012/02/06/rhcp-look-around-interactive/)

 

és irányítsd te a képet a billentyűkkel!


Mindez szép és jó, de nincs rá emberi erőforrás és idő?
Erre csak egy válaszunk van: info@alexanderbognar.com. A szakmai konzultáció ingyenes.


Pozsgai KittiTöbb információra van szüksége?
Netán ajánlatot szeretne kérni tőlünk?
Lépjen kapcsolatba velünk...
Ügyfeleink, Megbízóink
 • ORF Burgenland
 • Lammsbraeu
 • Bauer
 • ARD
 • ORF
 • Gyori Balett
 • Baufritz
 • Sattler Uhren
 • Gyori Nemzeti Szinhaz
 • Muse
 • Grand Hotel Lienz
 • ZDF
 • MDR
 • bevideo
Képek rólunk - Munka közben